top of page

Attālinātas skaitītāju nolasīšanas sistēmas iespējas komunālservisos

Updated: Jun 2, 2023

Lietu internets un viedās sistēmas ir kļuvušas arvien populārākas pateicoties to spējai modernizēt un uzlabot virkni manuālo procesu. Komunālo pakalpojumu jomā paveras ļoti plašas pielietojuma iespējas attālinātajām sistēmām, jo būtiski resursi tiek patērēti manuāli ievācot un ievadot datus grāmatvedības programmatūrā. Vēl jo vairāk attālināta skaitītāju nolasīšanas sistēma palīdz ietaupīt energoresursus. Gadījuma izpētes ietvaros aplūkosim SIA Saldus Komunālserviss galvenos izaicinājumus, ar kuriem saskārās uzņēmums un SIA MonaTek ieviestos risinājumus skaitītāju nolasīšanas un apstrādes procesa modernizācijai.

Par Saldus Komunālservisu

Saldus Komunālserviss nodrošina dažāda veida pakalpojumus Saldus novada iedzīvotājiem. Viens no būtiskākajiem uzņēmuma darbības virzieniem ir ēku apsaimniekošana, tai skaitā skaitītāju datu ievākšana un apstrāde.

Sadarbība ar MonaTek tika uzsākta 2021.gadā un šobrīd daļa klientu jau ir integrēti MonaTek sistēmā, kura veic attālinātu ūdens skaitītāju nolasīšanu, siltuma skaitītāju nolasīšanu un spiediena mērīšanu ūdens apgādes caurulēs.

Izaicinājums

Galvenā problēma, kuru Saldus Komunālserviss vēlējās risināt, bija manuālās skaitītāju nolasīšanas sistēmas nomaiņa un pāreja uz digitalizētu procesu.

Manuālā sistēma, ar kuru tiek ievākti skaitītāju rādījumi ir nevecojusi un, lai apstrādātu lielu daudzumu skaitītāju, prasa ievērojamus cilvēku un laika resursus.

Tāpat arī manuālā sistēma ievērojami sarežģī datu apstrādes procesu un pastāv lielāka varbūtība pielaist kļūdas, kas var novest pie konfliktsituācijām.

Saldus Komunālservisa gadījumā būtisks aspekts bija arī ilgtermiņa attīstības plāni, kura ietvaros tiek ieviesta jauna sistēma, kuras mērķis ir veikt spiediena mērīšanu ūdens apgādes caurulēs.


Risinājums

MonaTek izstrādāja kompleksu risinājumu, pielāgotu tieši Saldus Komunālserviss vajadzībām.

Mērķis bija ieviest attālinātu skaitītāju nolasīšanas sistēmu, kas uzņēmuma darbiniekiem ļautu reāllaikā sekot līdzi ūdens un siltuma patēriņam, kā arī uzlabot datu apstrādes un rēķinu sastādīšanas procesu.

Sadarbības ietvaros tika uzstādīti:

  • 154 Ūdens skaitītāji

  • 10 Siltuma skaitītāji (aprīkotās ēkas)

  • 18 Spiediena skaitītāji

  • 1 bāzes stacija

MonaTek sadarbībā ar Saldus Komunālserviss sagatavoja Saldus pilsētas vajadzībām atbilstošu risinājumu.

Lai ieviestu attālinātu skaitītāju nolasīšanas sistēmu, MonaTek izveidoja pilsētas līmeņa IoT pārklājumu, kas ļauj uztvert visu skaitītāju raidītāju signālus. Ņemot vērā to, ka MonaTek sistēma darbojas ar bezvadu raidītājiem, tad šāds risinājums ļauj Saldus Komunālservisam modernizēt savus komunālos pakalpojumus un ērti pieslēgt jaunus klientus.

Saldus pāreja uz attālinātu skaitītāju nolasīšanas sistēmu tiek ieviesta pakāpeniski. Uzņēmuma speciālisti tika apmācīti sistēmas uzstādīšanā, kas ļauj skaitītāju raidītājus uzstādīt patstāvīgi, tādējādi vēl vairāk atvieglojot plānošanas un ieviešanas procesu.

Rezultāts

Sadarbības rezultātā Saldus Komanālserviss ir spējis modernizēt esošos sistēmu un būtiski paātrinot skaitītāju apstrādes, atskaišu sagatavošanas, kā arī citus saistītos procesus. Saldus Komunālserviss galvenie ieguvumi:


1. Izmaksu ietaupījums uzņēmumam:

Attālināta skaitītāju nolasīšanas sistēma novērsa vajadzību pēc manuālas skaitītāju nolasīšanas, kas bija dārgi un laikietilpīgi. Izmantojot attālināto skaitītāju nolasīšanu un uzlabojot efektivitāti, Saldus Komunālserviss būtiski ietaupīja līdzekļus uz darbaspēka izmaksām. Aprēķini parāda, ka ar sistēmas palīdzību darbinieki gada ietvaros var ietaupīt vairāk nekā mēnesi, ko var veltīt darbiem ar lielāku pievienoto vērtību.


2. Precīza atskaites sagatavošana:

Attālināta skaitītāju nolasīšanas sistēma atvieglo atskaites sagatavošanas procesu, jo novērš cilvēciskās kļūdas, kas var rasties manuālas skaitītāja nolasīšanas laikā. Tas palīdzēja novērst strīdus situācijas par norēķiniem un nodrošināja, ka tiek iekasēta precīza maksa par faktiski patērēto ūdens un siltuma daudzumu.


3. Reāllaika dati:

Attālināta skaitītāju nolasīšanas sistēma nodrošina reāllaika datus par energoresursu patēriņu, ļaujot Saldus Komunālservisam uzraudzīt lietošanas paradumus un savlaicīgi identificēt problēmsituācijas.


4. Ietaupīti energoresursi:

Nozīmīgs attālināto skaitītāju nolasīšanas sistēmas ieguvums bija ietaupītie ūdens resursi. Pateicoties nepārtrauktam patēriņa monitoringam, darbiniekiem izdevās atklāt un novērst zudumu objektā, kuru vecās sistēmas ietvaros būtu teju neiespējami atklāt.


5. Zudumu un avāriju savlaicīga novēršana:

Sistēma ļauj uzstādīt brīdinājumus, kas ir īpaša funkcionalitāte, kas ļauj automātiski identificēt neplānotus vai netipiskus resursu patēriņus. Šī funkcija ļauj identificēt potenciālu avāriju tās sākumā vai pat novērst tās eskalāciju, tādējādi būtiski mazinot vai vispār novēršot iespējamos zaudējumus.


6. Neatkarība:

Raidītāju un sistēmas uzstādīšana ir ātra, un klients tos var uzstādīt arī pats. Pēc īsu apmācību veikšanas Saldus Komunālserviss darbinieki paši spēja uzstādīt nepieciešamos raidītājus. Rezultātā uzņēmums var patstāvīgi, sev vēlamā ātrumā modernizēt esošos skaitītājus un pieslēgt tos sistēmai.

bottom of page